Честване по цял свят

В Армения денят на детето се празнува на 1 юни. Традицията е наследена от времето на Съветския Съюз. Обикновено на този ден се организират много забавления за деца от цялата страна. Денят също предлага добра възможност на организации като UNICEF да образоват хората по темата за правата на детето на различни събития. Около датата се провеждат и много благотворителни събития с участието на певци, филмови звезди, политически и други известни личности.

В Бангладеш до 2009 г. по време на празникът не се е обръщало особено внимание на темата за правата на детето, докато не се е започнала дейността на организация JAAGO, свързана с осведомяването за съответните проблеми. Доброволци водили деца от бедни семейства и сирачета на разни панаири, на които да им вземат играчки, украшения, захарен памук и т.н. На 11 ноември 2009 г., за универсалния ден на детето над 200 доброволеца помогнали на деца в беда от Бангладеш да прекарат най-незабравимия ден в живота си. Над 2000 други обикаляли по улиците на Дака (столицата на Бангладеш) и продавали най-различни символични стоки от името на същите тези деца, за да могат да съберат средства за тях.

В Германия през Студената Война денят на детето (Kindertag) е бил празнуван на различни дати в Западна и Източна Германия. В Източна датата на празника е била 1 юни, а в Западна - 20 септември. Имената също са били различни - в Източна Германия се е наричал Интернационален (Internationaler Kindertag), а в западна - световен ден на детето (Weltkindertag). В Източна Германия празникът е въведен през 1950 г. и от тогава е провеждан ежегодно. На този ден родителите поздравявали децата и им купували подаръци. Друга дейност били училищните еднодневни екскурзии. По същото време в Западна Германия денят на детето не е бил популяризиран до такава степен и значителна част от населението дори не е знаела за такъв празник.

След обединяването на Западна и Източна Германия през 1990 г. датата и името на събитието, ползвани в Западна Германия, се приели за цяла Германия. Това решение не се приема добре от някои части от източното население и много родители до ден днешен честват празника на 1 юни.

В Индия денят на детето се празнува на 14 ноември, рождения ден на индийския министър-предстедател Джавахарлал Неру, който също е бил известен сред децата като чичо Неру поради голямата си привързаност към децата и през кариерата си е следял отблизо развитието на благосъстоянието и развитието на индийските деца. На този ден една от по-особените традиции е, че учителите забавляват учениците си като танцуват или изпълняват драматични сцени и скечове.

Деца от Индия празнуват денят на детето и отдават почит на Джавахарлал Неру, обличайки се като него и закачайки рози на костюмите си.